onsdag 29 september 2010

Läge att sälja Silver och säkra en vinst?

Är det dyrt att köpa Silver?
För den som inte hunnit boka biljett till Silverexpressen så kan det kännas dyrt just nu..i skrivande stund ligger priset på 21,94 USD / Ounce.Många kanske väljer att avvakta en rekyl för att sedan köpa in sig till lägre priser.Några kanske funderar på att sälja av en del och säkra en vinst det känns ju sällan fel.Om vi jämför med guldpriset där den gula metallen slår all time high nästan dagligen i USD mätt.Vi får titta tillbaka i tiden några decennier närmare bestämt januari 1980 då Silver nådde 50 USD / Ounce.Eftersom Guld slår rekord dagligen skulle alltså Silver kunna dubblas från nuvarande prisläge utan att man skulle kunna säga att det var övervärderat jämfört med guld.Det finns en annan nyckelfaktor som är kritisk när man pratar om värderingen av silver...Inflation.Om man tycker det är dyrt idag bör man räkna efter och justera för inflation med och se vilken köpkraft 50 USD hade 1980 jämfört med idag då först kan man förstå var dagens silverpris befinner sig i relation till den tidigare toppnoteringen.Att gå efter offentliga myndighets mått som CPI (Consumer Price Index) kan vara vanskligt då dessa siffror ofta trixas med för att gynna sittande politiker.Mer rättvist är att leta reda på en produkt eller vara som är mindre pris känslig för tekniska landvinningar och studera prisutvecklingen 1980 fram till idag.Bio biljetter tar vi som en vara där jag ialla fall hittat priser fram till 2009 med tanke på att biofilmer nu börjat visas i 3d och det påverkar priserna uppåt så får det räcka.Jag hittade en sida med historiska priser för bio biljetter http://www.natoonline.org/statisticstickets.htm
tillväxt faktorn är 2,788 eller cirka 279 %.
Om vi lägger till priset på kellogs frukostflingor enligt : http://www.foodtimeline.org/foodfaq5.html#kelloggs

priset 1980 var 99 cent / 19 ounce = 5,21 cent per ounce
priset 2008 var 299 cent / 12 ounce = 24,91
alltså där var en tillväxtfaktor på 4,78 eller 478 %

för att få bra siffror tar vi med en vara till nämligen en klassiker "Hershey Bar" liknande snickers.
http://www.foodtimeline.org/foodfaq5.html#compare

1980.... 25 cent / 1,05 =0,238
2010 ....95/ 1,55 = 0,61
tillväxt faktor på 2,56 eller 256 %

ett medelvärde på dessa tre varor blir 3,376 en jämförelse med officiella siffror från http://zimor.com/chart/Consumer_Price_Index där CPI låg på 78 under januari 1980 och 212.88 under maj 2009 det vill säga 2,73.
För att räkna lite i underkant använder vi den lägsta siffran jag kunde hitta det får då bli ökningstakten på en Hershey bar som ligger på 2,56 alltså om silver skulle nå upp till sin historiska all time high och man även justerar beräkningen för inflationen skulle priset kunna toppa idag vid en såkallad spike på runt 128 USD.Silver med den här beräkningen är endast värderat till 17% av den spiken som uppstod 1980.Man kan ju förståss argumentera att det var en sällsynt situation som uppstod då bröderna hunt försökte skapa en corner på hela silvermarknaden men dagens situation med JP Morgan som använder allt sitt krut för att trycka ner priset skulle kunna ses som en spegelvänd situation om dom tappar kontrollen och måste täcka sina short kontrakt då kan utfallet bli det samma som 1980 en kort spik rakt upp fast denna gång till ca 128 USD.Jag är snarast för konservativ i min bedömmning med tanke på den situation som världs ekonomin befinner sig i dagsläget.En Silver spik kan utlösa en kedjereaktion där det kollektiva förtroendet för pappersvalutor rämnar.
Skulle allmänheten få upp ögonen för Silver och Guld som stabila värdebevarare så kan en enorm bubbla byggas upp i ädelmetaller som kommande generationer kommer att tala om.Bernanke talar redan om att stimulera ekonomin och återföra inflationen till nivåer som FED har mandat för...hmm.Japan intervenerar för att sänka värdet på yenen ett handels krig står för dörren där länder tävlar i att devalvera värdet på sina valutor för att skydda inhemska exportföretag.Värdet på folkets besparingar spelar tydligen mindre roll.Välj dina egna vägar och trygga din ekonomiska framtid.
Mycket siffror men jag hoppas budskapet gick fram.
Godnatt bloggen :)
// Silver for the win!

2 kommentarer:

  1. Hej! Jag har tänkt att investera i silver men skulle då kanske behöva sälja det inom 2 - 4 år. Jag hoppas då att ha det har dubblats i värde. Tror du att det är realistiskt eller borde jag satsa på tex. aktier?

    tack på förhand!

    SvaraRadera
  2. Hej! Köper du fysiskt silver med perspektivet 2-4 år så tror jag att du gör en riktigt bra affär även med dagens nivåer...om priset dubblas är svårt att utlova men jag anser att Silver har en lång bit kvar på uppåtsidan innan det når en rimlig värdering.Aktier tror jag inte på med tanke på alla osäkerheter som råder i ekonomin.

    SvaraRadera